Delovanje podatkovne zbirke je podobno delovanju osebnega računalnika – s časoma postane vedno bolj počasna.

Verjetno ni treba poudarjati, kaj pomeni zakasnitev na zbirki podatkov. Namesto, da izvedba operacije traja delček sekunde, traja tudi do nekaj sekund. Problem je še toliko večji, ker ga uporabniki težko opazijo, saj do zmanjšanja hitrosti delovanja poslovne aplikacije ne pride naenkrat ampak s časoma. Na koncu se lahko samo še vprašaš, zakaj narediš toliko manj, kot včasih, saj se delovanje lahko upočasni tudi za več kot 10-krat.

Prepočasne in posledično preobremenjene zbirke podatkov povzročajo tudi probleme v delovanju aplikacije, kar lahko vpliva celo na prekinitve poslovnih procesov.

070616_0915_1.jpg

Na upočasnjevanje delovanja zbirke podatkov vpliva več dejavnikov:

  • rast količine podatkov in števila uporabnikov,
  • vedno zahtevnejše in pogoste obdelave ter fragmentacija prostora zaradi nenehnega prepisovanja in brisanje podatkov.

Ker končni uporabniki na hitrost delovanja zbirke podatkov ne morejo vplivati, v IT-oddelkih pa ni specialistov za delo z zbirkami podatkov, je KOPA ponudila storitev optimizacije podatkovne zbirke. Z uporabo teh storitev podjetja pohitrijo obdelave podatkov ter zmanjšajo velikost prostora na disku.

S tem ustvarijo ogromne časovne prihranke, povečajo zadovoljstvo uporabnikov, odpravijo zastoje v poslovanju ter znižajo neposredne stroške, povezane s shranjevanjem, varovanjem in vzdrževanjem podatkov.

Avtor: Lovro Vreš


Želite izvedeti več ? Pokličite 041 736 867, ali pišite matjaz.jurjec@kopa.si

 

Facebooklinkedinmail